Historie

První zmínky o kakau nalezneme již 5000 let př.n.l. v oblasti Jižní Ameriky, v povodí Amazonky a ve Venezuele. Historici objevili malé městečko v hoduraském údolí Ulúa, kde kakao hrálo důležitou roli. Byli to ale starověcí Olmekové  (1500př.n.l.), Mayové(100př.n.l.) a Aztékové (1325př.n.l.), kteří dali čokoládě a jejímu popíjení duchovní a kulturní význam. Tehdy byla čokoláda známa a připravována jako velmi hořký horký nápoj z kakaových bobů, často dochucovaná pepřem nebo chilli. Kmenoví šamani věřili, že čokoláda a její konzumace mají kouzelné, až božské vlastnosti, které využívali při rituálech oslav narození, svatby, nebo při pohřebních obřadech. 

Etymologové věří, že slovo “čokoláda” pochází z aztéckého slova "xocoatl," které označuje hořký nápoj. Latinský název kakaovníku, Theobroma cacao, znamená “pokrm bohů”. Rok 1527 byl klíčovým momentem v historii čokolády. Španělský cestovatel, Hernan Cortes, se setkal s aztéckým vládcem Montezumou., který je přesvědčen o tom, že bílý muž s bradkou Cortes je jejich bohem a zachráncem  Quetzalcoatl , jež se navrátil z divočiny. Ve skutečnosti tam size Cortes přijel pátrat po zlatě, byl ale obdarován dary, mezi kterými bylo také kakao. O několik let později přiváží Cortes kakaové boby a zvyk pití čokolády s sebou do Španělska. Jelikož  jazýčky španělského dvora byly vybíravé a zvyklé na jiné pochutiny, rozhodli se čokoládu přisladit medem, či cukrem. Poprvé v historii  tak hořká chuť čokolády zaznamenala změnu.

Španělsku se podařilo tajemství čokolády uchovat pro svou vlastní kulturu přibližně jedno století, v 17.století se však obliba čokolády začíná šířit po celé Evropě. Dopřát si šálek čokolády bylo výsadou bohatých rodin a společenských klubů. Postupem času lidé pijí čokoládu zejména pro její účinky na jejich fyzický a psychický stav a stává se jedním z důležitějších léků. Přečtěte si více o zdravotních účincích čokolády. V roce 1828 byl vyroben první kakaový prášek. Nizozemský chemik Van Houten objevil způsob, jak oddělit kakaové máslo od čokoládové hmoty. Jeho výrobek, který se dostal do povědomí jako “holandské kakao”, obsahoval navíc alkalické soli pro zjemnění hořké chuti. Roku 1874 Joseph Fry  využil způsob spojení kakaového másla s čokoládovou hmotou a cukrem a vytvořil první tabulku čokolády.

Po 1.světové válce a vlně industrializace se distribuce čokolády velmi zjednodušila a čokoláda se tak stala dostupnější i pro obyčejné lidi. Dnes máme možnost vychutnat si čokolády různých druhů i původů.  Nicméně ne všechny jsou zdravé a už vůbec ne kvalitní, jako původní starověký čokoládový nápoj.  Jeden z největších výrobců kakaa v Latinské Americe v současné době dodává pouze kolem 13% produkce kakaa. Největší pěstitelé jsou Pobřeží Slonoviny 40% a Ghana 18%.

Zdroj: http://www.barry-callebaut.com