Čokoláda & zdraví

Dokonce již starověké kultury Olmeků (1500 BC), Mayů (100 BC) a Aztéků (1325 AD) věřily v přínos kakaa pro lidské zdraví. Posiluje tělo a stimuluje smysly. V průběhu 17.století byla čokoláda předepisována jako lék proti depresím, problémy s trávením nebo plicním nemocím. “Krátkodobé studie dokazují, že několik kousků čokolády denně pomáhá v některých případech snížit riziko smrti v důsledku srdeční příhody a to až o 50%,”říká Diane Becker. Dále jsou zde důkazy, že čokoláda pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšit arteriální krevní oběh a dokonce pomáhá lidem citlivým na inzulin nebo lidem s chronickým únavovým syndromem.(Steve Atkin, PhD.).

Vědci se domnívají, že rostliny přirozeně produkují antioxidanty, aby jim pomohly přežít v drsných podmínkách a zároveň je uchránily před environmentálním stresem.  Tyto sloučeniny tak mohou pomáhat i lidem, kteří rostliny konzumují. Kakao a tmavá čokoláda obsahují vysoké množství antioxidačních sloučenin, které ochraňujících buňky. Říká se, že  “dvě polévkové lžíce přírodního kakaa obsahují více antioxidantů, než 4 šálky zeleného čaje, 1 šálek borůvek, nebo 1,5 sklenky červeného vína.” Dvě hodiny po konzumaci účinky čokolády vyrcholí a z těla jsou vyloučeny zhruba po šesti hodinách. Je známo, že antioxidanty ochraňují lidské buňky před volnými radikály, které narušují strukturu zdravých buňek. Takto buňka se poté stává základem pro mnohá chronická onemocnění.

Je prokázáno, že jedna tabulka tmavé čokolády obsahuje kolem téměř 12%  Doporučené Denní Dávky hořčíku. Studie dokazují, že hořčík pomáhá snížit riziko onemocní některými chronickými chorobami, jako diabetes typu 2, vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění. Kakao je přírodním zdrojem draslíku, který je klíčovým  faktorem, ovlivňujícím krevní tlak a riziko vzniku infarktu. Někteří lidé tvrdí, že je možné se stát na čokoládě závislým. Pokud s tímto tvrzením budeme souhlasit, je pak otázkou, na kterých ingrediencích si můžeme závislost vytvořit? Je všeobecně známo, že čokoláda obsahuje malé množství kofeinu, asi takové, jako naleznete v šálku bezkofeinové kávy. Příjemné pocity, které nás uvolňují po konzumaci čokolády, jsou vyvolány látkou zvanou fenyletylamin. Tento přírodní endorfin se dostane do našeho mozku, ovšem ani u této látky nebyla prokázána možnost vytvoření závislosti. Ve skutečnosti je tedy pravda pouze to, že cukr obsažený v čokoládě často způsobuje problémy se závyslostí a váhou. Pokud si však budete vybírat pouze kvalitní čokoládu, obohatíte své tělo i mysl. 

Jak vybrat kvalitní čokoládu? Čtěte článek zde.

Zdroj: http://www.allchocolate.com